Program ranih razvojnih intervencija

PROGRAM RANIH RAZVOJNIH INTERVENCIJA

Kvalitetna usluga

Rana intervencija podrazumeva pravovremeno prepoznavanje odstupanja u razvoju i sprovođenje interdisciplinarnog programa kojem učestvuje tim stručnjaka – dečiji i adolescentni psihijatar, logoped, defektolog i psiholog . Koncept rane intervencije osim rada s detetom uključuje savetodavni rad sa roditeljima. Ciljevi rane intervencije su podsticanje celokupniog psihomotorniog razvoja, sa posebnim fokusom na razvoj socijalne komunikacije, govora, rešavanje problematičnih ponašanja, savladavanje veština samopomoći ( oblačenje, lična higijena,hranjenje ).

Pacijenata
0 +

Kašnjenja koja zahtevaju konsultaciju sa stručnjacima i mogu ukazati na Poremećaj iz autističnog spektra:

Do 6 meseca dete se ne osmehuje drugima, ne pokazuje toplinu i zadovoljstvo

Do 9 meseca ne uzvraća na zvučne stimulacije ljudi iz okruženja, ne uzvraća mimikom lica

Do 12 meseca ne brblja

Do 12 meseca ne odgovara na poziv po imenu

Do 12 meseca ne pokazuje kažiprstom, ne maše, ne poseže rukom, ne uzvraća gestove

Do 16 meseca nema nijedne reči sa značenjem

Do 24 meseca nema frazu od dve reči koje ne podrazumevaju imitiranje ili ponavljanje.

Izvodi ponavljajuća ponašanja kao što su lepršanje rukama, ljuljanje tzv. roking , vrtenje u krug, vrćenje predmeta i igračaka

Ima neobične i često intenzivne reakcije na zvuke, mirise, ukuse, teksture, svetla i / ili boje

Zašto početi odmah?

Istraživanja su pokazala da deca koja započnu program u najranijem detinjstvu dugoročno postižu veći napredak jer je plastičnost mozga izraženija. To znači da se u ranom detinjstvi nervne ćelije intenzivno granaju i umrežavaju što se nikada više tokom života ne ponavlja. Ove veze tzv. sinapse grade osnovu kasnijeg psihičkog života određujući dalji detetov intelektualni, emocionalni i društveni razvoj i njihov kapacitet za učenje. Na razvoj tih konekcija jako utiču uslovi u kojima se dete razvija i da li dobija adekvatnu stimulaciju.

Sa odrastanjem se smanjuje plastičnost mozga, odnosno teže se usvajaju nove veštine. To ne znači da ukoliko se dete kasnije uključi u intervenciju neće biti u stanju da savlada nove veštine, ali će imati manju verovatnoću za postizanje brzih i pozitivnih pomaka.

Naša vrednost

Kvalitetna nega od kvalitetnih stručnjaka

Tu smo da zajedno napredujemo!

Vizija

1

Misija

2

Moto

3